Onze zorgsites

Onze banensites

De laatste tweets van @hulpinhuis

Bron: De Telegraaf Gepubliceerd: woensdag 12 juni 2013

Organisatie Livio lanceert plan voor problemen in zorg

Thuishulp vervangen door witte werkster

Door Jan Colijn
Enschede, woensdag De terugkeer van de 'witte werkster' moet een oplossing vormen voor de problemen rond de huishoudelijke hulp in ons land. De thuishulpsector is momenteel in rep en roer door aaangekondigde landelijke bezuinigingen van 3,9 miljard euro. Behalve dat duizenden banen op de tocht staan, heerst er tegelijk grote onrust onder ouderen en gehandicaptern die vaak sterk afhankelijk zijn van thuishulp.

De zorgorganisatie Livio - met 2700 medewerkers actief in het oosten van ons land - laat daarop als antwoord nu de aloude 'witte werkster' terugkeren. Al wordt deze werkster wel in een hedendaags jsje gestoken. "Daarmee willen wij een bijdrage leveren in de oplossing voor de ontstane problemen", aldus woordvoerder Pieter Oosterhof van Livio. De brancheorganisatie BTN juicht de terugkeer van de witte werkster toe.

De witte werkster werd vroeger ook al ingezet, maar belandde vanaf 2007 op een zijspoor door de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), die erin voorziet dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen. Gemeenten voeren deze WMO uit en sluiten hiervoor contracten af met zorgorganisaties. Tal van gemeenten hebben echter laten weten dat ze onder druk van bezuinigingen deze contracten niet verlengen.

Zorgorganisatie Livio laat nu de witte werkster terugkeren in een moderne variant, waarbij de klant de huishoudelijke hulp grotendeels zelf regelt. De hulpbehoevende kan via Internet een profielschets opstellen, waarna Livio geschikte kandidaten selecteert die vervolgens op sollicitatiegesprek gaan.

Volgens Livio-zegsman Oosterhof biedt de fiscus ruimte om - binnen bepaalde grenzen - onbelast werkzaamheden te verrichten: "Vandaar de naam witte werkster." De hulpvrager is zelf opdrachtgever.  In het uurtarief van 12 euro is het vakantiegeld inbegrepen. "Cliënt en witte werkster leggen hun afpsraken in modelcontract vast zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn."

Volgens bestuurder Jan Verschuren van koepelorganisatie BTN, waarbij 140 thuiszorginstellingen zijn aangesloten, kan de witte werkster uitkomst bieden: "Wat we nu ook al zien is dat mensen de thuishulp uit eigen zak gaan betalen. Er moet nu eenmaal 3,9 miljard worden bezuinigd en je hoeft geen wiskundige te zijn om na te kunnen gaan dat er in deze sector dus het een en ander gaat veranderen."

Terug naar het pers overzicht