Schoon op bestelling
TOEN IK BEGIN JAREN 70 VOOR HET eerst bij de ouders van mijn latere vrouw Lenie over de vloer kwam, was ik stomverbaasd. Ze hadden een werkster voor hele dagen, Alie, die zelfs op zaterdagochtendd werkte. De moeder van Lenie stond in hun winkel met huishoudelijke artikelen en vader Thom vente met zijn Volkswagenbus.
Het begrip werkster of huishoudelijke hulp kende ik amper. Dat was toch alleen voor welgestelden weggelegd? "Joh, haar ouders zullen wel rijk zijn en Lenie is ook nog enig kind", zei mijn jongere broer Dennis. Hij was enorm onder de indruk, want als Lenie jarig was, mochten ook al mijn broers en zuster langskomen en dan kregen ze losse gebakjes. Voor ons een ware traktatie
In de praktijk bleek de rijkdom relatief. Maar mijn schoonvader sprak wijze woorden: "Als je ouders arm zijn, kun je daar niets aan doen, maar als je schoonouders arm zijn, dan is dat je eigen schuld."
Huishoudelijke hulpen voor hele dagen komen tegenwoordig weinig voor. Het is onbetaalbaar, tenzij je hen volledig zwart uitbetaalt. Aan de andere kant hebben vele honderdduizenden landgenoten een werkster (het woord interieurverzorgster krijg ik niet uit mijn toetsenbord). Dat komt omdat de meeste (jonge) Nederlandse stellen beiden buitenshuis werken. Mijn dochters hebben een huishoudster en bij ons komt ruim drie uur in de twee weken een struise dame uit Opheusden langs.
Op talloze websites kun je een werkster 'bestellen'. Voor het van oorsprong Duitse Helpling timmert sinds 2014 aan de weg. De grootste aanbieder is Hulp-in-huis. (www.hulp-in-huis.nl) die inmiddels de 50.000e klant heeft mogen verwelkomen. "We blijven maar groeien", zegt eigenaar Korné Pot. Hulpzoekers kunnen meestal binnen enkele dagen worden voorzien van passende hulp uit eigen buurt. Het aanbod is namelijk veel groter dan de vraag. Schoonmaken is een kwestie van vertrouwen. Ook al omdat de hulp meestal aanwezig is terwijl de klanten buitenshuis zijn. Bij ons is dat niet het geval; mijn vrouw en de schoonmaakster doen alles samen.
Klanten hebben soms vreemde wensen, vertelt Korné Pot. "We hadden ooit een hulpzoeker die haar hulp afwees omdat zij de bloempotten steeds verschoof. Diezelfde hulp is enkele dagen later geplaatst bij een vrouw die op zoek was naar iemand die ook onder de bloempotten wilde schoonmaken..."
Voor een huishoudelijke hulp betaal je € 12,50 per uur. Hulp-in-Huis rekent eenmalig € 39,75 bemiddelingskosten als de hulp ergens vier uur per week werkt. Veel opdrachtgevers vinden dat een prima investering, want ze kopen graag een uur vrije tijd. Hoeveel werksters er in Nederland zijn, is een groot geheim, want er zijn ook mantelzorgers en 'soppassen' die, zoals de term al aangeeft, zowel oppassen als soppen. Bovendien is het zwarte circuit enorm. Volgens schattingen werken anderhalf miljoen mensen gemiddeld 2 uur en 48 minuten per week in een huishouden. Alle werksters van Hulp-in-Huis samen hebben intussen 2,5 miljoen keer een toilet schoongemaakt, 120 vierkante kilometer (24.000 voetbalvelden) gestofzuigd, 50 miljoen haren uit doucheputjes gehaald en in totaal 227 miljoen minuten schoongemaakt.
Heeft u een huishoudelijke hulp die zo goed is dat u haar (hem?) de hemel in wilt prijzen, mail me dan. Heeft u slechte ervaringen, dan wil ik dat ook weten. Alie, de steun en toeverlaat van mijn schoonouders, heb ik al jaren niet meer gezien. Zij is altijd vrijgezel gebleven en woont bij haar zuster. Ze zal ongeveer 68 jaar zijn. Bijna onzichtbaar deed zij haar wer. Ze hoorde bij het interieur.