Onze zorgsites

Onze banensites

De laatste tweets van @hulpinhuis

Bron: Elsevier Gepubliceerd: zaterdag 16 april 2016

HUIS / Online schoonmaak inschakelen, is makkelijk, maar duurder dan via via. Wie de regels naleeft, zou echter op hetzelfde uurtarief uitkomen. 

Lizanne Schipper

Alleen de basics of ook de keukenkastjes soppen en de ramen zemen? Bij bemiddelingsbureau Helpling.nl vinkt u aan wat u stralend schoon wilt zien bij thuiskomst. De extra tijd die daarmee is gemoeid, wordt meteen vermeld, zodat u vooraf de kosten weet. Geen moeizame communicatie meer met uw uitheemse hulp, als u kiest voor een online-bureau dat bemiddelt in schoonmaaksters.
 Gepast geld gereed houden, hoeft ook niet altijd meer; de betaling gaat doorgaans digitaal. Bij vakantie en ziekte zorgen sommige bureaus voor vervanging.
 En eindeloos rondvragen naar een nieuwe hulp als de oude vertrekt, is niet langer nodig - daarvoor put het bureau uit zijn database. Zo claimt Ikzoekeenschoonmaakster.nl dat het meer dan 130.000 schoonmaaksters in het bestand heeft en, om precies te zijn, 87 procent van de aanvragen binnen drie dagen honoreert.
 Al zijn de voordelen groot, toch maken nog niet zo veel mensen gebruik van zo'n bemiddelingsbureau. Volgens onderzoeksbureau Panteia hebben ruim één miljoen huishoudens in Nederland een hulp, ofwel zo'n 13 procent. Van de huishoudens die meer dan twee keer modaal verdienen is dat 37 procent. Daarvan schakelde slechts 4 procent zijn schoonmaakster in via een bureau.
 Dat zal vooral te maken hebben met de kosten. Betaalt u voor een hulp uit de buurt met een beetje geluk een tientje per uur, dan komt de 16,50 euro die bijvoorbeeld Homeworks rekent hard aan. Dit bureau hanteert het hoogste uurtarief, maar biedt ook het meeste: het heeft de schoonmaaksters zelf in dienst en regelt direct vervanging als dat nodig is. 
 De dienstverlening verschilt nogal per bureau. Sommige beloven een selectieprocedure en soms ook een training, zoals Homeworks, Helpling.nl (van de eigenaren van Zalando) en het Amsterdamse Book a tiger. Andere bureaus checken alleen de persoonsgegevens, zoals huiscleaning.nl en ikzoekeenschoonmaakster.nl, ook bekend als ikzoekeenwittewerkster.nl.
 Soms betaalt u via het bureau, soms regelt u de betaling onderling. Net als Homeworks zorgt ook Helpling.nl voor vervanging bij ziekte en vakantie. Bij beide bureaus kunt u ook terecht voor een eenmalige schoonmaakbeurt. Het uurtarief valt dan wat hoger uit: Helpling.nl vraagt daar 14,90 per uur voor, Homeworks 20 euro. 
 De bemiddelingsbureaus staan zich erop voor dat zij 'witte' werksters leveren. Maar dat begrip lijkt nogal achterhaald, sinds de overheid in 2007 de regeling 'Dienstverlening aan huis' invoerde. Die betpaalt dat u niks hoeft af te dragen als u voor maximaal drie dagen in de week een hulp hebt.
 De hulp via via of via een bureau moet in beide gevallen haar verdiensten zelf opgeven. Het is de vraag of dat gebeurt. Sommige bureaus zullen er vast wel achteraan zitten, maar u hoeft zich er verder niet mee bezig te houden. 
 Wel stelt de wetgever enkele eisen: een hulp heeft recht op het minimumloon, vakantiegeld en een doorbetaalde vakantie van vier weken. Dat calculeren de bureaus in de uurprijs in. Bij ziekte moet u officieel maximaal zes weken doorbetalen. Bijvoorbeeld Homeworks, Helpling.nl en Huiscleaning.nl nemen dat risico over. 
 Als u de regels naleeft, komt u er niet met dat tientje per uur voor een via via gevonden hulp. Voor dat bedrag zijn het minimumloon plus vakantiegeld wel gedekt. 
 Maar stel dat u een hulp hebt voor drie uur per week en zij is meer dan zes weken door ziekte uitgeschakeld. Dan betaalt u in een jaar die zes weken plus vier vakantieweken door. Regult u voor die tien weken een andere hulp, dan kost u dit 300 euro per jaar extra. Omgerekend komt de uurprijs dan op 12 euro. Daarmee komt u al aardig in de buurt van de kosten die een bemiddelingsbureau rekent. 
 Vakantie en ziekte doorbetalen zal niet iedereen met een via via gevonden werkster doen. Maar zij kán deze betalingen met terugwerkende kracht opeisen. Ook zonder arbeidscontract is sprake van een dienstverband.

Online-hulp

Kosten per uur

Homeworks € 16,50
Tophulp.nl € 15,75
Helpling.nl € 13,90
Huiscleaning.nl € 12,80
Ikzoekeenschoonmaakster € 12,50

© Elsevier   Bron: websites bemiddelingsbureaus

 

Terug naar het pers overzicht