Onze zorgsites

Onze banensites

De laatste tweets van @hulpinhuis

Bron: Trouw Gepubliceerd: zaterdag 16 april 2016

Marjolein Starreveld (56) maakt schoon op 4 adressen in Utrecht

'Poetsen is niet makkelijk, het is een vak!'

Marjolein Starreveld (56),
Utrecht, 12 uur per week schoonmaakwerk, verdeeld over 4 adressen. Marjolein deed de kunstacademie in Groningen en maakt geborduurde kunstportretten.

"De variëteit aan mensen die dit soort werk doet is giga. Het zijn niet alleen maar vluchtelingen, buitenlanders of laag- en ongeschoolde mensen. Bovendien bestaat er een verkeerd beeld van ons werk. Het is niet makkelijk om een huis goed schoon te maken, ik ben kapot na een aantal uur poetsen. Je moet ervoor zorgen dat je gezond bent. Veel sporten, gezond eten, letten op je houding, want het vergt echt wel wat van je fysieke gesteldheid. Het is een vak!

Ik moest gewoon geld verdienen, ik haal mijn neus niet op voor dit soort werk. Ik vind het stom als mensen zeggen 'Ik ben hoogopgeleid en ik doe dit werk niet'. Bovendien vind ik alleen kunst maken te eenzijdig en te introvert, ik houd van afwisseling. Voor ik het weet zit ik alleen maar binnen en verlies ik het contact met de buitenwereld.

Ik wil wel mijn eigen huizen en mensen kiezen en vooral eigen baas blijven, vandaar dat ik me heb opgegeven bij hulp-in-huis.nl. Dit is een bemiddelingsbureau voor 'witte werksters' waar ze hulpaanvragen uitzetten bij de ingeschreven schoonmakers in de regio. Ik moet de mensen echt leuk vinden, het moet van beide kanten klikken. Ik maak goed schoon, maar ik ga geen lijst van 101 dingen afwerken in twee uur tijd of met een nagelkrabber randjes schoonmaken.

Natuurlijk heb ik ook weleens een dag geen zin. Daar kom je met een kantoorbaan nog wel mee weg, maar niet met poetsen. Dat zie je.

Als het mooi weer is buiten, zorg ik dat ik niet ga balen, maar dat ik keihard hotelschoon ga poetsen. Ik stel me voor hoe ik zelf een hotelkamer binnenloop en het graag zie: haren uit de putjes, closetrollen aangevuld, alles netjes opgevouwen en rechtgelegd, dat soort dingen. Dat vind ik fijn.

Ik ben dol op het grote huis waar ik werk, prachtig ingericht en ze hebben twee honden, wat ik reuzegezellig vind. Ook hebben ze twee puberdochters. Hun kamers vind je terug alsof er een bom is ontploft, erg grappig, je kunt nergens meer staan, maar het is wel dankbaar schoonmaken. En rondsnuffelen in persoonlijke spullen? Welnee, daar kijk ik niet eens naar, ik raap de papieren en dergelijke op, maar ik ben er niet mee bezig, daar heb ik helemaal geen tijd voor.

Ik heb een moestuin, ik schrijf, ik doe aan kickboxen en ben natuurlijk vooral kunstenaar. Door de leuke schoonmaakadressen is mijn leven nog kleurrijker geworden. Wie weet, schrijf ik nog weleens mijn memoires rond het schoonmaken of verwerk ik het in mijn kunst."

VIVIAN KEULARDS

(www.marjoleinstarreveld.nl en www.fluffystitch.com)

 

Janine (29) maakt schoon op 4 adressen in Koudekerk aan den Rijn

'De eerste keer bij een nieuw gezin is eng'

Janine (29),
Koudekerk aan den Rijn, 14 uur per week schoonmaakwerk, verdeeld over 4 adressen

"Na mijn verhuizing naar Koudekerk aan den Rijn twee jaar terug, begon ik al vrij snel met het schoonmaken van een kantoorpand in het dorp, vijf avonden in de week. Af en toe neem ik gezellig mijn dochter van negen mee, verdient ze ook lekker twee eurootjes voor het meepoetsen. Sinds kort werk ik ook bij particuliere gezinnen via hulp-in-huis.nl en dat bevalt héél erg goed. Het geeft veel meer afwisseling, iedere keer een ander huis, andere mensen, andere taken én meer aanspraak. In een kantoorpand ben je toch maar de schoonmaakster, ze praten niet echt met je als ze nog aan het werk zijn, ze weten m'n naam niet eens, denk ik. Je voelt je dan toch wel de mindere, terwijl ik natuurlijk ook gewoon mijn werk uitvoer, net als zij. Dat werk vind ik nou eenmaal prima om te doen, schoonmaakwerk is leuk. Ik heb er ook bewust voor gekozen, zodat ik tijd voor mijn dochter heb na school.

Ik maak me altijd druk voor een eerste ontmoeting, buikpijn voor wat gaat komen, heel erg. Maar tijdens het sollicitatiegesprek met mijn eerste particuliere gezin waren we allebei zenuwachtig. Zij wisten ook niet goed wat ze van mij moesten verwachten en hoe lang ik over mijn werk moest doen. Het belangrijkste is dat je een klik hebt. De rest moet je een beetje uitvinden en kijken wat haalbaar is. De eerste paar keer werken bij een nieuw gezin is eng. Ik zit dan toch voor het eerst aan hun persoonlijke spullen en ben als de dood dat ik wat stukmaak. Ik stof dure beelden af en verplaats ze, dan houd ik mijn hart vast. Ik ben in het begin extra voorzichtig. Het geeft mij ook een fijn gevoel dat mensen mij zo vertrouwen, ze geven me toch maar een huissleutel.

Het idiote is dat ik het andersom niet zou kunnen. Ik zou niet willen dat er iemand in mijn huis zou rondlopen, mijn dochters tekeningen en foto's zou zien en aan mijn persoonlijke spullen zou zitten. Tegenstrijdig hè, ik weet het. Geen haar op mijn hoofd dat ik dus iemand mijn huis laat schoonmaken. Ook niet als het iemand is zoals ik, nee. Stom hè?

Ik doe het wel zelf, ik kan thuis toch niet stilzitten, mijn huis moet opgeruimd en schoon zijn, dat vind ik heerlijk. Ik haal elke dag een doekje over alles heen, dan zit ik lekkerder op mijn bank, dat moet echt gedaan worden.

Uiteindelijk is mijn grote droom om een eigen winkeltje te beginnen, waar ik alles lekker zelf regel en waar ik mensen om me heen heb, leuke vaste klantjes en misschien wel een collega. Wat ik dan ga verkopen, weet ik nog niet, iets unieks, maar wel iets wat mensen nodig hebben."

VIVIAN KEULARDS

De achternaam van Janine is bij de redactie bekend.

Terug naar het pers overzicht