Onze zorgsites

Onze banensites

De laatste tweets van @hulpinhuis

Bron: De Twentsche Courant Tubantia Gepubliceerd: woensdag 19 juni 2013

Livio biedt 'witte werkster' als alternatief voor huishoudhulp

ENSCHEDE - Door allerlei bezuinigingen wordt het steeds moeilijker huishoudelijke hulp te krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning. De tarieven die de gemeenten betalen, zijn minimaal.

Huishoudhulpen werken tegen een uurtarief iets boven het minimumloon. Livio voert als oplossing 'de witte werkster' in. Tegen een zo aantrekkelijk mogelijk tarief kan deze werkster via internet worden besteld.

De vraag naar huishoudelijke hulp zal naar verwachting hoe dan ook blijven bestaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om hulp bij het stofzuigen, het ramen lappen, het boodschappen doen of strijken. Sommigen zullen de kosten straks uit eigen zak betalen, andere gebruiken hun persoongebonden budget daarvoor. Via de website www.dewittewerkster.nl brengt Livio vraag en aanbod bij elkaar. "Dit concept is ook een alternatief voor huishoudelijke hulpen die op straat komen te staan", aldus een woordvoerder van Livio. Op de website kan iemand die op zoek is naar hulp 'op een eenvoudige wijze een profielschets maken'. Op basis daarvan worden kandidaten uit het bestand geselecteerd die daana op sollicitatiegesprek gaan. Is de aanvrager niet tevreden over de werkster, dan zoekt Livio een ander. De spelregels voor de aanbieder en vrager van hulpstaan op de site, met modelcontracten erbij. "Zo weten mensen waar ze aan toe zijn."

De hulpvrager is de opdrachtgever en betaalt een uurtarief van 12 euro, meer dan veel huishoudelijke hulpen krijgen die bij instellingen in dienst zijn. Het vakantiegeld is in dit tarief verwerkt. De reacties op het initiatief zijn tot op heden positief. Zo wordt de site 'handig' genoemd voor mensen met weinig tijd om via de geijkte wegen te zoeken naar een werkster. Volgens Livio is het systeem niet in strijd met de wet en is er sprake van gunstige fiscale voorwaarden op basis van de regeling dienstverlening aan huis. Voor de bemiddelingsservice rekent Livio eenmalig 50 euro, wie een 'Liviopluspas' heeft krijgt een korting van 16,50 euro.

Terug naar het pers overzicht