Onze zorgsites

Onze banensites

De laatste tweets van @hulpinhuis

Bron: De Telegraaf Gepubliceerd: zaterdag 9 november 2013

Werkster, Stille kracht

Emile Bode – 9 november 2013. De Telegraaf Weekeinde.

VELE HONDERDDUIZENDEN NEDERLANDSE GEZINNEN ZIJN dolblij dat een huishoudelijke hulp of werkster of schoonmaakster meestal één ochtendje per week het huis schoonmaakt. Werksters zijn de stille krachten van onze samenleving. Want een opgeruimd huis is toch heerlijk.

Ik krijg regelmatig mailtjes van lezers die vragen of het risicovol is om een werkster zwart te betalen. Ik moet erg lachen om deze vraag, want meestal betaalt u uw werkster helemaal niet zwart, ook al denkt u dat. Als opdrachtgever hoeft u namelijk nergens op te geven dat iemand voor u werkt. Dat is geregeld in de Regeling dienstverlening aan huis die huishoudelijke hulp betreft, maar ook tuinonderhoud, honden uitlaten, oppassen, boodschappen doen en zorgverlening.

U moet wel een uurprijs betalen die tenminste het minimumuurloon van €8,50 moet bedragen. U moet bij ziekte ook zes weken 70% van het loon doorbetalen, maar dat doet uit onwetendheid bijna niemand. Ook de interieurverzorgster weet dat niet. Tevens heeft de werkster recht op vakantiegeld, maar dat wordt eveneens zelden gegeven. Op zich niet erg, want de meeste mensen betalen €12,50t is fors meer dan het minimumloon. Als u een stuk minder betaalt, bent u een krent. Of de poetsvrouw kan er niets van...

De werkster moet wel aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Ook dat gebeurt weinig. Vaak uit onwetendheid, want als zij het wel doet, hoeft ze in de regel toch geen loonbelasting en sociale premies af te dragen. Dat gebeurt pas als ze meer dan 24 uur per week werkt. Het kan hooguit gevolgen voor eventuele toeslagen hebben. Daar staat tegenover dat de werkster niet is verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid omdat ze ook geen premie betaalt. Bijverdienste uit dienstverlening kan wel gevolgen hebben voor een eventuele uitkering.

Onze poetsvrouw komt één ochtend in de twee weken en doet haar werk uitstekend. De andere week komt ze bij mijn jongste dochter. Ik heb een alleenstaande kennis met een goede baan. Hij heeft een werkster voor acht uur per week en dat is veel. Zij doet ook de was en strijkt, want deze meneer moet er altijd piekfijn uitzien. Hij woont in hartje Amsterdam en heeft geen keuken, omdat hij nooit thuis eet. Hij betaalt 100 euro per week en geeft met Kerst een fooi van 200 euro.

Sommige mensen beweren dat het moeilijk is een werkster te vinden. Dat is echt een misverstand. Het probleem is vooral om een goede werkster met ellebogenstoom te vinden, iemand die ziet waar het vuil is.

Alleen al bij de website ikzoekeenschoonmaakster.nl staan bijna honderdduizend werksters ingeschreven. Directeur Korné Pot zegt: “Wij zijn de grootste bemiddelaar van Nederland. Onze medewerkers zoeken voor onze klanten een geschikte schoonmaakster aan de hand van de opgegeven wensen. Daarnaast vinden wij het erg belangrijk dat de schoonmaakster in de buurt van de klant woont.”

De opdrachtgever moet de werkster €12,50 per uur betalen, inclusief vakantiegeld. De bemiddelaar rekent eenmalig kosten voor zijn werk. Dat is €36,25 voor iemand die ergens drie uur per week gaat werken.

Ik dacht dat er vrijwel altijd handje contantje met de schoonmaakster wordt afgerekend of dat het geld al klaar ligt. Dat is volgens Korné Pot een misverstand. Steeds meer mensen, vooral jongeren, maken het geld over. In 85% van de gevallen is de schoonmaakster een vrouw. Zij werkt gemiddeld vijf uur per week.

Als u al een zwarte werkster heeft, betreft het meestal de huidskleur, want veel schoonmakers zijn migranten. Het is handig als ze ook onze taal spreken.

Heeft u een werkster en loopt het allemaal op rolletjes?

 

Terug naar het pers overzicht