Onze zorgsites

Onze banensites

De laatste tweets van @hulpinhuis

Bron: NRC Next Gepubliceerd: maandag 10 september 2012

 

CARLIJN VIS

Iedereen die een werkster heeft, kent het probleem wel: hoe ga je met haar (of hem) om? Ga je het huis opruimen voordat zij komt? Ben je de strenge man of vrouw des huizes die orders uitdeelt? Of laat je de werkster juist haar eigen gang gaan? Dan loop je weer het risico dat ze niet die plekjes schoonmaakt die jij graag zou willen. Kortom: hoe vind je de balans? Zes tips.

1. Zeur niet. Begin niet over 'stof onder de bank' of 'coladruppels in de ijskast'. Bedenk hoe het huis eruit  had gezien als zij er helemaal niet was geweest. Optisch schoon is een goed begin, aan jou als werkgever de taak om haar goed te begeleiden en ervoor te zorgen dat het stof onder de bank vanzelf verdwijnt, omdat je het een keer tegen haar zegt.

2. Maak afspraken over de dingen die je wekelijks wilt laten doen en wat incidenteel kan. Bespreek het lijstje als de werkster voor de eerste keer komt en vraag of dit ook haalbaar is. En als je een keer met vakantie gaat, kun 'vloer dweilen', 'bed verschonen' en 'strijken' inwisselen voor 'ijskast poetsen', 'keukenkastjes schoonmaken' en 'ramen lappen'. Briefjes worden op prijs gesteld. Bespreek die eerste keer hoe je haar zal betalen: wekelijks of één keer per maand. Laat ook meteen zien hoe de radio werkt. Poetsen met nieuws of muziek op de achtergrond is goed voor de werksfeer.

3. Geef twee keer per jaar iets extra's, bijvoorbeeld als het Kerst is. Waar doe je haar echt plezier mee? Als dat geld is, geef je geld. Hoeveel? Een vuistregel: als de werkster bijvoorbeeld tien jaar bij je werkt, kun je haar tien keer het uurloon cadeau geven. In mei kun je denken aan vakantiegeld.

4. Via de website ikzoekeenwittwerkster.nl bestaat de mogelijkheid om een werkster niet zwart te betalen: een witte werkster kost dan 12,50 euro per uur. Dit bedrag is vergelijkbaar met de bedragen die op de zwarte markt gelden én bijkomend voordeel: het is all-in, dus ook inclusief vakantiegeld. Je betaald de werkster per bank of contant, en het bureau betaalt eenmalig bemiddelingskosten (vanaf 27,25 euro). Indien ze minder dan 24 uur per week werkt, houdt een werkster van ikzoekeenwittewerkster.nl 12,15 euro per uur over. De witte werkster is zelf verantwoordelijk voor belastingaangifte en mag per jaar 6000 euro belastingvrij verdienen. Wat ook bij 'wit' werk hoort: ziektekosten. Als de werkster niet kan komen wegens ziekte, ben je verplicht de eerste zes weken zeventig procent van het loon te betalen.

5. Zorg dat je niet continu thuis bent als de werkster er is. Het is voor jullie allebei ongemakkelijk, zij heeft het gevoel dat er continu over haar schouders wordt meegekeken en jij stoort je aan de ringtone van haar telefoon. Of aan haar werktempo. Misschien zou je het zelf anders doen. Maar bedenk: jij doen het niet, daarom heb je haar in dienst genomen.

6. Drink af en toe koffie met de werkster. Vraag haar of zij tevreden is met hoe het gaat. Vraag haar of ze genoeg tijd heeft voor alle taken, of er dingen zijn die ze anders zou willen. Zeg ook waar jij wel of niet tevreden over bent. Informeer ook regelmatig naar haar persoonlijke omstandigheden; op je eigen werk ben je immers ook op de hoogte van details uit het privéleven van collega's.

Terug naar het pers overzicht