Onze zorgsites

Onze banensites

De laatste tweets van @hulpinhuis

Bron: Tubantia Gepubliceerd: dinsdag 13 december 2011

Witte werkster staat klaar om bij te springen


Stofzuigen, strijken, boodschappen. Met een drukke baan kun je wel wat hulp in de huishouding gebruiken. De witte werkster kan uitkomst bieden. Op internet biedt de hulp zich veelvuldig aan.

door Femke Nales

Na een dag hard werken is het werk nog lang niet klaar. De berg strijkgoed blijft maar groeien. De keukenkastjes: hoe lang is dat eigenlijk geleden? En de badkamer kan ook best een beurt gebruiken. In het weekend heb je eindelijk tijd voor wat ontspanning en als je ergens niet aan wilt denken: ramen lappen of de keukenkastjes soppen. Rust, reinheid, regelmaat: hoe regel je dat met twee drukke banen? Misschien moet je maar eens een schoonmaakster nemen. Maar waar vind je de schoonmaakster waarvan je weet dat het een goede, betrouwbare hulp is. Je vraagt wat rond. De schoonmaakster die als een witte tornado door het huis van je vrienden raast blijkt drukbezet en zeer geliefd te zijn. Op Marktplaats bieden zich in een straal van 25 kilometer rondom Enschede zo’n tien ‘poetshulpen’ aan. Zomaar iemand van marktplaats plukken is weer het andere uiterste. Je wilt toch weten wat je in huis haalt. Bovendien: het is zwart. Toch?

Sinds de overheid de regeling ‘dienstverlening aan huis’ introduceerde in 2007 is het inhuren van een schoonmaakster geheel legaal. Mits de schoonmaakster in kwestie niet meer dan drie dagen in de week aan het werk is. De overheid heeft de regeling ingevoerd omdat het publiek geheim is dat schoonmaakhulp vaak onderling geregeld wordt. In 2005 kwam een onderzoeksbureau tot de conlusie dat er wekelijks bij 900.000 gezinnen in Nederland een zwarte werkster over de vloer komt. Het is de bedoeling dat de witte werkster sinds de regeling ‘dienstverlening aan huis’ zelf het door haar verdiende geld aangeeft als inkomen bij de belastingdienst. „Of dat ook gebeurt, weet ik niet. Dat is de verantwoordelijkheid van de hulp”, zegt Korné Pot, die op de internetsite ikzoekhuishoudelijkhulp.nl zo’n 60.000 witte werksters klaar heeft staan om bij te springen in het huishouden.
Door de versoepeling van de regels van de regering kwam Korné Pot met zijn internetbedrijf Almexx in Enschede op het idee om te bemiddelen bij huishoudelijke hulp. Voor 12,50 euro per uur (all-in) kunnen tweeverdieners met weinig tijd, maar ook hulpbehoevende gezinnen, een hulp inhuren via de internetsite. „We hebben nu zo’n zestigduizend huishoudelijke hulpen die zich bij ons hebben ingeschreven, dat zijn veelal vrouwen die aan de slag willen bij iemand thuis”, zegt Korné Pot. Van die zestigduizend zijn er via ikzoekhuishoudelijkehulp.nl nu zo’n tienduizend bemiddelingen tot stand gekomen. “We proberen een match tot stand te laten komen tussen degene die een huishoudelijke hulp zoekt en iemand die graag huishoudelijk werk wil doen. We zijn landelijk actief maar hebben als bovengrens een afstand van acht kilometer. De meeste mensen willen toch wel iemand die bij ze uit de buurt komt, liefst uit dezelfde plaats. Behalve in Volendam”, weet Pot. „Daar willen ze juist dat iemand niet uit Volendam zelf komt. Dat is blijkbaar te dichtbij.” Bij het internetbedrijf in Enschede zijn dagelijks drie fulltimers bezig met het koppelen van de juiste hulp aan de hulpvrager. Voor die bemiddeling tussen huishoudster en huishouden rekent de site een eenmalig bedrag dat ligt tussen de 25 en 35 euro„Er komt een boel adminstratief werk bij kijken. En als mensen niet tevreden zijn, kunnen ze dat aangeven en regelen we een andere hulp voor ze.”

Door de regeling dienstverlening aan huis is de witte werkster opeens betaalbaar geworden. Voor 12,50 euro is alles legaal geregeld. Korné Pot heeft een paar weken geleden een nog goedkopere optie in het leven geroepen: de studentenschoonmaakhulp. Voor 10 euro per uur komt er via www.schoonmaak-student.nl een student helpen met stofzuigen, strijken of boodschappen doen. Misschien niet direct de doelgroep die je associeert met rust, reinheid en regelmaat, maar Pot omschrijft de student als ‘flexibel, intelligent en niet veeleisend’. „Veel studenten zoeken een bijbaan die ze kunnen combineren met hun studie, maar die baan kunnen ze niet altijd vinden. We weten dat aan de andere kant veel mensen moeilijk een hulp kunnen vinden, we hopen zo twee partijen bij elkaar te brengen.”

 

Terug naar het pers overzicht